jom kite tgk camne ropenyer shaiya ni...
klu nak tgk rope gharuf idup...ni lah ropenyer...seekor kambing yg berekor panjang....uniknyer gharuf ni...dagingnya xde bau...tu pasal la lpas lapah boleh trus masuk dlm kuali..xpayah dh nak basuh2...pergh!! mmg fresh beb....
ni plak ropenyer bila gharuf td dh dilapah...digantung buat display..so bile korang datang sini...jz order brapa kilo nak n bahagian mana korang nak...ada yg suke ribs...ada yg nak daging tanpa tulang...ada yg daging dgn tulang2nyer skali...ikut la citarasa masing2...
gharuf yg dah ready utk digoreng....
mcm aku cakap tadi...lepas timbang..potong kecik2...terus ready utk masuk kuali...xde dah nak rendam2 ke nak basuh2 ke nak perah2 limau ke kan...trus masuk jerk kuali..but b4 dat...kite tgk dulu preparation tempat memasaknya...
bakar arang biar jd bara dulu
kuali utk menggoreng dan makcik yg akan menggoreng shaiya ni...
proses menggoreng bermula, daging dan lemak digoreng sekali....lemak2 tu xceli sebagai ganti minyak masak...punye ler save cost...shaiya akan digoreng until well done!!!
hanya garam yg digunakan sebagai penambah rasa...aduhai..if tgk tangan makcik ni...mmg tak lalu nak makan...dgn tak tau makcik ni dh cuci tangan ke belum kan...pastu td rasanyer dok pegang2 arang...pastu pegang daging...n now garam...tp..air tangan tu la yg wat shaiya tu jadi sedap hehehehehehehe....
ok..sementara tgu masak....kite tgk plak makcik ni dok prepare ulam2man plaks...
kebiasaannya...bila makan shaiya ni akan disertakan dgn ulaman2nya...antara bahan2 ulamnya ialah bawang manis...capsicum hijau ...dan jirjir...selain dr ulam...ada satu lg...kiteorg panggil sudan's coleslow....pesan aku...jgn tgk camne dia buat sbb mmg xlalu makan...tp...aku ckp korang la..rasenyer mmg pergh!!!...superb beb...kalau coleslow KFC...
ni lah ropenyer sudan's coleslow....sapa yg dtg xpenah try mende ni mmg rugi la...
bawang manis...timun dan capsicum hijau...
ni plak...the famous ulam kat sudan...namanya Jirjir...kalau kat malaysia tu ala2 ulam raja la gamaknya...rasa ada sikit pahit tp dgr cite ia bagus utk lelaki :D ape yg bagus tu...lom try lom tahu la kan ahahahaha....aku pernah try goreng jirjir ni dgn oyster sos n garlic...sedap gak beb...
ok..shaiya tgh dok goreng....ulam2man dok tgh prepare...sementara tgu nak makan...jom kite tgk dulu prasana kat sini.....
jgn tekujat beb...sini bukannya budget hotel atau rumah tumpangan kiew kiew...tp ni lah kedai makan shaiya....katil2 tu digunakan sebagai tempat duduk pelanggan...dan kerusi kaler biru tu utk letak dulang hidangan.....katil2 tu bleh la nak landing lepas kekenyangan...jgn tak tahu...bantal pun disediakan ...hhahahahahaha
tea corner
selain tu...sambil2 datang makan kat sini....korang bleh la bawak kasut utk polish...ada la budak2 akn dtg offer utk polish kasut korang..harganya tak le mahal pun...SDG1 jerk..= RM1.70...bekilat beb kasut korang....jgn tak tahu...kasut timberland aku pun bersih kene 'cuci' dgn budak2 ni,....
adus...timberland aku!!!
kat sini...kau tak suruh pun..diorg2 ni akan cuci kete korang..pastu time nak balik...dok sibuk mintak duit...bg SDG5...banyak songeh..konon nak lagi..ape ke jadah..aku xsuruh pun hangpa cuci..woi...SDG5 tu pun banyak dah tau....lepas la nak makan pool!!!
ok..finally...the food is ready...
ni la ropenyer shaiya...daging gharuf selepas digoreng dgn well donenyer...rasa??pergh!! superb beb...
tak sah makan kalau take roti tepuk ni....roti ni makan dgn shaiya pun sodap or makan cecah coleslow tadi pun sodap....
makan time...so ni la hasil2 nya....ish ish ish..tgh2 bulan pose ni meleleh pulak air liuq tgk mende ni....
sedap beb!!
finally...lpas melantak...kite ngeteh sambil shesha plak....
sekian je la JJCM Kandahar!!!
kuali utk menggoreng dan makcik yg akan menggoreng shaiya ni...
proses menggoreng bermula, daging dan lemak digoreng sekali....lemak2 tu xceli sebagai ganti minyak masak...punye ler save cost...shaiya akan digoreng until well done!!!
hanya garam yg digunakan sebagai penambah rasa...aduhai..if tgk tangan makcik ni...mmg tak lalu nak makan...dgn tak tau makcik ni dh cuci tangan ke belum kan...pastu td rasanyer dok pegang2 arang...pastu pegang daging...n now garam...tp..air tangan tu la yg wat shaiya tu jadi sedap hehehehehehehe....
ok..sementara tgu masak....kite tgk plak makcik ni dok prepare ulam2man plaks...
kebiasaannya...bila makan shaiya ni akan disertakan dgn ulaman2nya...antara bahan2 ulamnya ialah bawang manis...capsicum hijau ...dan jirjir...selain dr ulam...ada satu lg...kiteorg panggil sudan's coleslow....pesan aku...jgn tgk camne dia buat sbb mmg xlalu makan...tp...aku ckp korang la..rasenyer mmg pergh!!!...superb beb...kalau coleslow KFC...
ni lah ropenyer sudan's coleslow....sapa yg dtg xpenah try mende ni mmg rugi la...
bawang manis...timun dan capsicum hijau...
ni plak...the famous ulam kat sudan...namanya Jirjir...kalau kat malaysia tu ala2 ulam raja la gamaknya...rasa ada sikit pahit tp dgr cite ia bagus utk lelaki :D ape yg bagus tu...lom try lom tahu la kan ahahahaha....aku pernah try goreng jirjir ni dgn oyster sos n garlic...sedap gak beb...
ok..shaiya tgh dok goreng....ulam2man dok tgh prepare...sementara tgu nak makan...jom kite tgk dulu prasana kat sini.....
jgn tekujat beb...sini bukannya budget hotel atau rumah tumpangan kiew kiew...tp ni lah kedai makan shaiya....katil2 tu digunakan sebagai tempat duduk pelanggan...dan kerusi kaler biru tu utk letak dulang hidangan.....katil2 tu bleh la nak landing lepas kekenyangan...jgn tak tahu...bantal pun disediakan ...hhahahahahaha
tea corner
selain tu...sambil2 datang makan kat sini....korang bleh la bawak kasut utk polish...ada la budak2 akn dtg offer utk polish kasut korang..harganya tak le mahal pun...SDG1 jerk..= RM1.70...bekilat beb kasut korang....jgn tak tahu...kasut timberland aku pun bersih kene 'cuci' dgn budak2 ni,....
adus...timberland aku!!!
kat sini...kau tak suruh pun..diorg2 ni akan cuci kete korang..pastu time nak balik...dok sibuk mintak duit...bg SDG5...banyak songeh..konon nak lagi..ape ke jadah..aku xsuruh pun hangpa cuci..woi...SDG5 tu pun banyak dah tau....lepas la nak makan pool!!!
ok..finally...the food is ready...
ni la ropenyer shaiya...daging gharuf selepas digoreng dgn well donenyer...rasa??pergh!! superb beb...
tak sah makan kalau take roti tepuk ni....roti ni makan dgn shaiya pun sodap or makan cecah coleslow tadi pun sodap....
makan time...so ni la hasil2 nya....ish ish ish..tgh2 bulan pose ni meleleh pulak air liuq tgk mende ni....
sedap beb!!
finally...lpas melantak...kite ngeteh sambil shesha plak....
sekian je la JJCM Kandahar!!!
menarik sungguh ler... rencana JJCM Kandahar ni!!! bagai terasa2 air lior nk meleleh!!! nk kena makan nih!!! :p
ReplyDeletehah apa lagi ril...orang mengandung dah request tu.....jangan hampakan...aku pun mcm terliur2 jek...akakakakaka..tapi takpe...sini banyak kedai Pakistan. Aku tiap2 minggu dok layan kambing bakar...pergghhhhhh...terangkat...
ReplyDelete