Sunday, 22 November 2009

mari memasak : laksa penang ala rome

21 november 2009 - ari ni hari sabtu..keje suku hari...balik2 umah...aku kuarkan ikan makerel dr freezer...housemate aku tanyer...nak masak ape??aku jwb..entah...ape nak masak yek?...dia pun mencadangkan...kita buat laksa nak??aku tanye dia..kau tahu ke nak wat laksa??dia jwb tak...aku pun tak tahu gak...tp aku ckp..xpe..kite tgk resepi dan cara di intenet..pastu kita buat la suka hati mak bapak kita kan...so..aku pun explore la intenet dan jumpa la a few resepi...maka laksa aku ari ni hasil dr rojak resepi2 orang...cume tang mee tu yg spesel nya...disebabkan mee laksa mmg xde kat sini...seperti biasa...mee spagheti ler yg jd mangsa hehehehehe

bahan2 kuah laksa (utk 3 org):
1. 2 biji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. belacan - boh la banyak skit..sedap wook
4. 15 biji cile kering - br pedas...nak lg pedas..boh lg banyak hehehe
5. 6 ekor ikan makerel
6. bunga kantan - sebatang dua
7. daun kesum - 5-6 helai
8. garam
9. asam keping - 3-4 keping

cara2:
mule2 kau rebus dulu ikan makerel tu dlm beberapa minit...dlm masa yg sama korang dh bleh blend ler item 1 to 4 tu sekaligus....bile ikan2 tadi dh siap direbus...asingkan isi dgn tulangnya....oppss...air rebusan tadi jangan dibuang sbb nak guna balik utk buat kuah laksa...lepas tu...kau blend dulu isi2 ikan tadi...then asingkan...pastu..blend plak tulang2 ikan ni...dr tulang2 ikan ni..kita akan amik air patinya...utk menyedapkan lg kuah laksa korang...

so..dh setel sume...tuangkan bahan2 1 to 4 yg dh blend tadi ke dalam periuk...campurkan dgn air rebusan ikan tadi dan rebus....agak2 nak mendidih, masukkan ikan yg dh diblend tadi...dan tapis air pati hasil korang blend tulang2 ikan tadi...masukkan juga bunga kantan, asam keping dan daun kesum...kacau kacau kacau kacau dan kacau....biar lg beberapa ketika....dan masukkan garam secukup rasa korang ler....agak2 dh masak....tutup api...siap!!!

bahan2 aksesori:
1. 4 biji telur - rebus dan belah 2
2. 10 batang cili padi - dihiris
3. 4 batang cili merah - dihiris
4. 2 biji bawang besar - dihiris

last skali...rebus la spagheti...pastu..ready la utk mkn...selamat menerai...

mari memasak : mee kari

20 november 2009 - hari ni xkeje ... selalunyer ari ni aku n housemate akan masak spesel2 kat umah .. n kebiasaannya nasi la .. nasi beriyani la nasi tomato la ... tp ri ni tetibe tekak rasa nak makan mee kari la plak ... so aku pun start la cari bahan2 nak buat mee kari ni .... oleh kerana kat khartoum yg serba kekurangan ni kan ... maka ada gak le brg2 yg xdpt diadakan seperti fishball ... taugeh ... bawang kecik ... yg lain2 sume lengkap ...



mee kari - utk 3 org makan
bahan2 kari:
1. 1 biji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. cli kering - nak pedas taruk le banyak
4. rempah kari ayam - dlm 3 sudu besar ... buatkan pastenyer dulu ...
5. santan - gune serbuk peket jek ... pakai setengah cukup ler ..
6. ubi kentang - potong dadu - campak dlm kuah kari nti
7. ayam - 1 / 4 ekor ... potong kecik2
8. crab meat - suke aku ler nak tambah mende ni .. aku guna sbb nak gantikan ball2 jerk .. tp sedap wook
9. garam ikut rasa korang ler ....

cara2 masak (ikut cara masing2 la hehehe .. ni cara aku)

tumis bwg besar dan bawang putih ... xpyh lama2 then masukkan cili kering yg dh diblend td bersama kari paste ... tumis dgn api perlahan ... biar agak2 paste korang ni masak (kang tak masak sakit perut xjamin arr) ... . lpas tu ... masukkan ayam .. gaul le skali .... jgn lupe lak tambah air .. kang hangit plak tumisan korang tu sbb air kurang ... opss ... kentang dan crab meat pun dh bleh masukkan .. . pastu tambah air lg ... n last skali masukkan air santan ... pastu kacau ... korang kene la rajin kacau kari ni sbb xnak bg pecah minyak ..... bile dh agak2 mendidih ... buh la garam suke ati korang .... agak2 rase dh sedap ... tutup api ... siap ler ...




bahan2 aksesori:
1. 2 biji bawang besar - potong halus2 dan goreng ler ...
2. 1 buku tauhu - potong dadu n goreng ler .. jangan garing sgt
3. 5 batang cili merah - hiris halus2 ..
4. sawi - klu korang gile sayur .. gune le banyak .. toskan
5. 4 biji telur - rebus pastu potong 4 ... banyak le skit jdnyer kan ...



opss ... lupe plak .. since kat sini xde mee kuning .... aku terpaksa la guna spagheti ... so pastu ... aku rebus la plak spageti .... agak2 dh lembut ... tapiskan mee tu. . cuci balik dgn air sejuk .. n ready utk makan ... selamat mencuba







Sunday, 23 August 2009

walloping shaiya di Kandahar - 21 Aug 2009

ramadhan kareem...ari ni dh 2 ari umat islam di seluruh dunia berpuasa...time pose2 ni..best gak if cite psl makan...sehari sebelum pose...aku..housemate aku dan kwn aku sekeluarga telah ke Kandahar utk melantak shaiya buat kali terakhir sebelum pose...xceli plan nak pegi dr 3 minggu lepas lg dah tp ade jek la masalah2 yg xleh nak elak...mujur jugak la jumaat tu ( 21 aug 2009) xdiistihar pose lg..if pose kalu...kempunan den...

jom kite tgk camne ropenyer shaiya ni...


klu nak tgk rope gharuf idup...ni lah ropenyer...seekor kambing yg berekor panjang....uniknyer gharuf ni...dagingnya xde bau...tu pasal la lpas lapah boleh trus masuk dlm kuali..xpayah dh nak basuh2...pergh!! mmg fresh beb....


ni plak ropenyer bila gharuf td dh dilapah...digantung buat display..so bile korang datang sini...jz order brapa kilo nak n bahagian mana korang nak...ada yg suke ribs...ada yg nak daging tanpa tulang...ada yg daging dgn tulang2nyer skali...ikut la citarasa masing2...

brapa kilo lu mau??kasi timbang sini...

gharuf yg dah ready utk digoreng....

mcm aku cakap tadi...lepas timbang..potong kecik2...terus ready utk masuk kuali...xde dah nak rendam2 ke nak basuh2 ke nak perah2 limau ke kan...trus masuk jerk kuali..but b4 dat...kite tgk dulu preparation tempat memasaknya...

bakar arang biar jd bara dulu

kuali utk menggoreng dan makcik yg akan menggoreng shaiya ni...

proses menggoreng bermula, daging dan lemak digoreng sekali....lemak2 tu xceli sebagai ganti minyak masak...punye ler save cost...shaiya akan digoreng until well done!!!

hanya garam yg digunakan sebagai penambah rasa...aduhai..if tgk tangan makcik ni...mmg tak lalu nak makan...dgn tak tau makcik ni dh cuci tangan ke belum kan...pastu td rasanyer dok pegang2 arang...pastu pegang daging...n now garam...tp..air tangan tu la yg wat shaiya tu jadi sedap hehehehehehehe....

ok..sementara tgu masak....kite tgk plak makcik ni dok prepare ulam2man plaks...

kebiasaannya...bila makan shaiya ni akan disertakan dgn ulaman2nya...antara bahan2 ulamnya ialah bawang manis...capsicum hijau ...dan jirjir...selain dr ulam...ada satu lg...kiteorg panggil sudan's coleslow....pesan aku...jgn tgk camne dia buat sbb mmg xlalu makan...tp...aku ckp korang la..rasenyer mmg pergh!!!...superb beb...kalau coleslow KFC...

ni lah ropenyer sudan's coleslow....sapa yg dtg xpenah try mende ni mmg rugi la...

bawang manis...timun dan capsicum hijau...

ni plak...the famous ulam kat sudan...namanya Jirjir...kalau kat malaysia tu ala2 ulam raja la gamaknya...rasa ada sikit pahit tp dgr cite ia bagus utk lelaki :D ape yg bagus tu...lom try lom tahu la kan ahahahaha....aku pernah try goreng jirjir ni dgn oyster sos n garlic...sedap gak beb...

ok..shaiya tgh dok goreng....ulam2man dok tgh prepare...sementara tgu nak makan...jom kite tgk dulu prasana kat sini.....

jgn tekujat beb...sini bukannya budget hotel atau rumah tumpangan kiew kiew...tp ni lah kedai makan shaiya....katil2 tu digunakan sebagai tempat duduk pelanggan...dan kerusi kaler biru tu utk letak dulang hidangan.....katil2 tu bleh la nak landing lepas kekenyangan...jgn tak tahu...bantal pun disediakan ...hhahahahahaha

tea corner

selain tu...sambil2 datang makan kat sini....korang bleh la bawak kasut utk polish...ada la budak2 akn dtg offer utk polish kasut korang..harganya tak le mahal pun...SDG1 jerk..= RM1.70...bekilat beb kasut korang....jgn tak tahu...kasut timberland aku pun bersih kene 'cuci' dgn budak2 ni,....

adus...timberland aku!!!

kat sini...kau tak suruh pun..diorg2 ni akan cuci kete korang..pastu time nak balik...dok sibuk mintak duit...bg SDG5...banyak songeh..konon nak lagi..ape ke jadah..aku xsuruh pun hangpa cuci..woi...SDG5 tu pun banyak dah tau....lepas la nak makan pool!!!

ok..finally...the food is ready...

ni la ropenyer shaiya...daging gharuf selepas digoreng dgn well donenyer...rasa??pergh!! superb beb...

tak sah makan kalau take roti tepuk ni....roti ni makan dgn shaiya pun sodap or makan cecah coleslow tadi pun sodap....

makan time...so ni la hasil2 nya....ish ish ish..tgh2 bulan pose ni meleleh pulak air liuq tgk mende ni....

sedap beb!!

finally...lpas melantak...kite ngeteh sambil shesha plak....


sekian je la JJCM Kandahar!!!






Monday, 10 August 2009

sasaran ketiga dh hampir berjaya

ari ni..10 august 2009...seperti biasa aku berpuasa sunat sbb dh terbiasa plak dok puasa setiap isnin n kamis ni...lebih2 lg skrg ni di bulan syaaban kan...maka secara tak langsung melatih aku supaya xkekok berpuasa di bulan ramadhan nanti..takle peyot tekujat sbb xdiisi....apepun..dgn berpose sunat ni jugak secara tdk langsung membantu diet aku....

98kg 81kg

ari ni..secara tak rasminya aku nak umumkan yg sasaran ketiga aku telah berjaya!!..berat aku skrg is 80.1kg!!!...aku sudah berjaya menurunkan berat badan ke 80kg!!..walaupun aku tahu..ni berat masa tgh dok pose...jap lg dh buka mau naik plak sekilo...tp xpe arh...at least..dh bg aku semangat utk trus workout n berdiet...lg 11 ari..akan pose hari2 pulok selama sebulan...dan ditambah pulak dgn senaman solat taraweh plak dimalam harinya...n kemudian akan disusuli dgn main badmiton plak...harap2 sasaran utk turunkan berat badan hingga ke 75kg berjaya...bukan ape..esok balik raya...nak belasah makan pulak...mau naik 3-4 kg..so standby...bak kata pepatah owang putih....play safe....hahahahahaha


Sunday, 9 August 2009

trip to istanbul

aku pernah share cite ni dlm mukabuku...cume kali ni aku nak share cite ni kat sini siap dgn gambo2 nyer skali...maybe sape2 yg teringin nak ke sana ada idea mana nak pergi...hehehehe

salam kengkawan...
jz nak share dgn korang..
masa cuti raya aji br2 ni (khartoum cuti 9 ari)...aku n kengkawan aku telah pegi cuti2 turki...
pecutian yg menakjubkan dan aku rasa kalau korang ada peluang....pergi lah ke turki..
aku xsempat nak cover seluruh turki..dh negaranya pun besar kan....
so ni aku share la itenary aku spanjang cuti

friday - 5 dec 2008
arrived istanbul airport at 6pm...dh malam pun since kat sini kul 5pm dh gelap....dr epot nak ke hotel yg aku dh book kene naik 2 tram...dari epot aku kene naik tram sampai ke Zeytinburnu, lpas tu tukar tram untuk ke Cemberlitas. kalau korang nak visit tempat besejarah kat istanbul, kawasan yg paling dekat utk korang cari hotel is Cemberlitas dan Sultanahmet n sememangnyer tempat2 tu pun kat Sultanahmet jugak...


kami check in di sebuah hotel di Cemberlitas yg bernama Cordial House...hotel ni kire ala2 bintang jerk tp sungguhpun 2 bintang...hotel ni lengkap dgn kemudahan WiFi and its free!!!...harga bilik lebih kurang dalam USD 40 semalam siap bfast......

detail psl hotel ni:
Adress:
Divanyolu Caddesi Peykane Sokak No:29
Çemberlitaş - Istanbul - TURKEY

Telephone: +90 (0212) 518 05 76
Fax: +90 (0212) 516 41 08
E-mail : enquiries@cordialhouse.com
website : www.cordialhouse.com

lepas check in - kuar mkn n pekena turkish coffee sambil shesha....seminggu dok sini kwn aku dh smpi ketagih dh dgn turksh coffee ni..

saturday - 6 dec 2008
lepas bfast, lawatan pun bermula.disebabkan waktu siang pendek, so korang kene la rushing skit n kuar awal...
tempat lawatan:

1. sultanahmet mosque ataupun dikenali sbg blue mosque - aku berpeluang smyg jumaat kat sini sblm fly balik
depan blue mosque

blue mosque dan pemandangan di dalamnya

di ruang legar blue mosque

2. hagia sofya - church yg convert ke masjid

pemandangan di ayasofya

3. topkapi palace

xceli..kiteorg jz belegar2 jerk kat luar palace ni...mula2 cadangnya nak masuk tgk ape ada kat dalam pastu masing2 ckp...masa suntuk...lgpun yg ada dlm tu sume bahan2 sejarah..sapa2 yg minat sejarah bley la masuk..last2 sume dok luar jerk...hehehehehe

dr topkapi palace...kiteorg bergerak ke basilica cictern plaks....sambil2 jalan tu...candid la gambar2 yg boleh nak share dgn org...tak lupa...kiteorg melepak jap makan buah berangan...pergh!!laziz!! korang kene try mende ni...
antara view di istanbul

4. basilica cistern
cite psl tempat ni plak..aku pun xtaw sgt tempat ni.....korang tgk je la gambau2 n judge sendri...tp..view dalam mmg lawa...syg xde kamera canggih heheehe
basilica cistern
petang
ni la aktiviti yg paling best...shoping di grand bazaar..bazar ni klu korang penah pegi Cairo, ia sama cam Al Khankalilii market gak la...besau xingat...n silap2 boleh sesat..masuk kot lain kluar kot lain...kiteorg terpaksa shoping awal sbb kedai sume tutup 4 hari sempena raya aji...oo ye...jarak antara hotel kami ke Grand Bazar tak la jauh mana...ada la dlm 10 minit jalan kaki...itu la aku ckp...klu nak ke istanbul...jgn pikir nk stay kat town...stay kat Sultanahmet or Cemberlitas jerk...senang nk jalan....
malam
sini..siangnya pendek...pukul 5 lebih dh gelap...so dats y...aktiviti2 siang ni kene expedite..if not..mmg xsempat...so..lpas magrib...aktiviti bermula lg...malam ni...kiteorg plan nak g tgk tarian sufi...dan juga pergi turkish bath...xceli..tarian sufi ni xle best sgt pun..tp sbb dh smpi turki kan...amikla peluang nak tgk depan mata...tu yg masuk gak dlm itenary tu...ok..jom tgk tarian sufi....
video

aku sampai tetido2 layan tarian ni...lpas abis jerk...aktiviti kemuncak mlm tu...turkish bath....masing2 xde sexperience kene lanyak dlm turkish bath ni...cume dgr2 cite jek dr org2 yg pernah melaluinyer..so nk rasa sendri...masuk la ke turkish bath... truk gak le kene lanyak

muka2 cuak sebelum kene lanyak

dlm hamam...macam2 gelagat dan karenah budak2 ni...masing2 dh bedebar dok tgu giliran kene lanyak...lg2 la bile tgk muka tukang2 urut yg bengis2 dan badan besar ya amat....dan seperti dijangka..mmg menyakitkan...ada yg tak tahan...menjerit2 mengaduh kesakitan...try la sendri...

lepas kene lanyak...gelap la plak

kluar2 dr hamam...badan mmg fresh...tros pergi dinner....lpas dinner...balik tido...sbb esok pagi nak jalan lagi.....

sunday - 7 dec 2008
lepas bfast,aktiviti seterusnya bermula...destinasi kami ialah ke Galata Tower yg letaknya di Galatasary....dr hotel...kami kene naik tram dan turun di Galatasary...jom tgk Galata Tower...

pemandangan dr atas Galata Tower

turun dari Galata Tower...kami menyeberangi Galata Bridge utk ke stesen Tram Aksaray...saje nak leihat panorama sekeliling...ramai gak org dok mancing ikan kat situ...stesen Tram di Aksaray juga berdekatan dgn New Mosque dan Bosphorus...setel jerk jalan2 di galata...kami cepat2 balik ke hotel...check-out time...oleh krn perjalanan masih jauh...kiteog decide utk tinggalkan brg2 yg xperlu dihotel...mmg kebetulan diorg pun ada sediakan ruang utk simpang beg...dan dijamin selamat...xle teruk nak pikul beg...so destinasi seterusnya ialah miniaturk ... xceli aku tau tempat ni pun hasil dr dok belek2 blog org....di sini sume replika2 bangunan2 besejarah di turki..kire klu dh smpi sini satu turki la korang dh tgk...seperti biasala...aku dgn muka selamba..tanya la org camne nak ke sana...ye la kan..malu bertanya sesat jalan...so..arah tujuan kami ialah ke stesen Tram Aksaray di mana kat situ kene amik teksi utk ke Miniaturk...sampai di Aksaray, kiteorg stop di New Mosque...smayang jamak Zuhur dan Asar di situ...jln2 gak..semayang jangan tinggal yob...

pemandangan di New Mosque

lepas smyg...misi mencari di manakah Miniaturk bermula...setelah puas dok tanya2 org..kami pun sewa 2 teksi utk ke tempat yg kononnya Miniaturk tu disitula....smpi jek kat situ...bila tanye org..sume dh blur2 nak jawab...aku pun pelik gak..xkan tempat tu xfamous langsung...kami pun bejalan la based on people's direction...sat org cakap pi kot nu..sat org cakap pi kot ni...last2..sampai la kat tepi sungai ka tasik ka aku pun tak taw nak kata...tanya la budah yg jaga bot ni...rupa2nya tempat yg dicari tu ialah diseberang sana...pening dah...nk pergi mcmana tu...last2...dia pun offer hantaq kami dgn bot...apalagan...bot pun bot la...janji sampai...setelah nego harga...bot tu pun begerak la ke arah yg dituju....

akhirnya...kami sampai jugak ke Miniaturk ni...so...ni la antara view2 di sini....


sejam lebih gak ler pusing2 Miniaturk tu...setel kat situ...kembara diteruskan lg...kali ni nak cari public transport plak ke Yenikapi Feriboat Terminal...seperti biasa...kami pun tanya la org camne nak ke sana...solutionnya...kami kene naik Metro Bus ke Aksaray...

dari situ..kami decide utk amik teksi ke Yenikapi Feriboat Terminal since masa dh suntuk...samapi2 kat Terminal...cepat2 berlari ke kaunter tiket...ferry akan berlepas jam 1830...punya la adventure...masa tgh queue nak beli tiket...seat ferry dh tak banyak...n mmg luck la..dpt gak 7 seat...lpas kami beli jek...tiket abis terus hehehehehe.....ops lupa plak...kami sedang dlm perjalanan ke Bursa...Bursa ni xde ape yg special sgt...tp tujuan kami ke sana sbb nak naik Uludag Mountain...kat situ ada snow!!!

utk ke bursa dr istanbul ni, xceli korang bleh pilih utk naik cruise (sejam stgh) ataupun bus express (mcm dlm flite)(5 jam), tapi aku cadangkan korang naik la cruise...rasa mcm dok dlm kapal titanic la plak dgn keindahan dlm tu..siap dgn wireless, magazines shop, restoran la...mmg berbaloi dgn harga tambang 20YTL = euro10....lupe nk ckp...ferry ni sampai Guzelyali Terminal jerk tau...dr Guzelyali Terminal..kene cari transport lg utk ke Bursa......


details psl ferry ke bursa...click la link kat bawah ni...
http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Ship/ist_bandirma_fy.html

smpi di Guzelyali,korang kene carik bus yg berwarna kuning...dengan harga 2YTL,
bus kuning ni akan bawak korang ke stesen LRT yg bernama Organize Sanayi....perjalanan mengambil masa dlm 20 minit gak ler...smpi jerk di stesen Organize Sanayi...korang kene amik train ke Sehrekustu Stesen di mana stesen ni terletak di tengah2 bandar Bursa...harga tiket ialah 2YTL...tiba di Stesen Sehrekustu...kami pun cari la hotel yg dh kami booking semasa di Istanbul...nama hotelnyer ialah Hotel Artic...Hotel ni berhadapan dgn Ulu Mosque...utk pengetahuan korang...malam tu ialah malam Raya Haji...mmg ramai gak ler org dok shopping di Bazar berhampiran...last minute shopping...lepas check in...kami makan2 dan naik tidur...penat siot!!
opsss...detail pasal Hotel Artic
Ulu Camii Karsisi 95
Central Bursa, Bursa, Turkey
+90 224 224 5505
http://www.artichotel.com/en/

monday - 8 dec 2008
pg raya aji, lepas bfast n check out, kami naik teksi ke stesen cable car utk ke Uludag Mountain..

info psl Uludag ni...

"Uludağ, the ancient Mysian Olympus, is a mountain in Bursa Province, Turkey, with an altitude of 2,543 m (8,343 ft). It is a popular center for winter sports such as skiing, and a national park of rich flora and fauna. Summer activities, such as trekking and camping, also are popular.

In Turkish, Uludağ means "Great Mountain", but in colloquial Turkish, the older name Keşiş Dağı, "Mountain of Monks," is still used. In ancient times the range of which it is a part, extending along the southern edge of Bithynia, was known as Olympos in Greek and Olympus in Latin, the western extremity being known as the Mysian Olympus and the eastern as the Bithynian Olympus, and the city of Bursa was known as Prusa ad Olympum from its position near the mountain.Throughout the Middle Ages, it contained hermitages and monasteries: "The rise of this monastic centre in the 8th c. and its prestige up to the 11th are linked to the resistance of numerous monks to the policy of the iconoclast emperors and then to a latent opposition to the urban, Constantinopolitan monasticism of the Studites.". One of the greatest monks of Christian East, wonderworking Byzantine monk Saint Joannicius the Great was a hermit at this mountain."

klu dtg turki..makesure dtg masa winter so dat boleh naik mountain ni utk main snow...dr bwh naik ke atas dlm 20 minit...n get ready la dgn sarung tgn, jaket, topi snow sbb mmg sejuk gle...dh nama pun snow..tp ari tu salji tak cukup tebal so xleh la nak main ski..dan klu bekesempatan..aku cadangkan bermalam la kat situ semalam..hotel tak la mahal sgt kat atas tu..dlm euro80 siap bfast,lunch n dinner..(tong tong 3 org br berapa)..dan hotel pilihan kami...UslanHotel
details psl hotel uslan
Address: Uludag 1.Gelisim Bolgesi Bursa
Location: City Center
http://www.gtahotels.com/hotels/uslan_hotel_bursa.htm

ni adalah aktiviti dan pemandangan di Uludag Mountain

tuesday - 9 dec 2008
check out - turun dr mountain tu dgn van sbb cable car tak jalan..dun wori..klu cable car tak jalan..van utk turun ke bursa ada setiap masa...pejalanan dgn van ambil masa sejam lebih gak la...tp ok la bleh gak le tgk pemandangan...smpi ke Bursa, kami trus ke terminal bus express...destinasi seterusnyer ialah Canakkale, satu bandar antik di mana di sini la lagenda Troy...pejalanan mengambil masa 4 jam setengah dgn bus yg aku kagum gak la kan sbb siap dgn steward n serve kami cam dlm flite.....sykt bas yg kami naik bernama KamilKoc...dgr2nyer...sykt ni kire cam kt KL tu cam Transnasional la...mmg glamer...the preferred express bus

smpi Canakkale dh pukul 6pm...bandar tak le besar mana pun n trus check in di Hotel Artur

details psl Hotel Artur
  • Address: Cumhuriyet Meydaný No:28 - Canakkale 17100 - Turkey
  • Phone: +90 (0286) 213 20 00 (PB
  • Email: iletisim@hotelartur.com
  • URL: http://www.hotelartur.com/
Lepas check-in...n mandi2...kami pun gi makan n pusing2 kawasan persekitaran...Canakkale ni xceli bkn la bandar yg besar pun...kire leh kategorikan cam pekan gak ler...
info psl Canakkale

"Çanakkale is a province of Turkey, located in the northwestern part of the country. It takes its name from the town of Çanakkale.

Like Istanbul, Çanakkale province has a European (Thrace) and an Asian (Anatolia) part. The European part is formed by the Gallipoli (Gelibolu) peninsula, while the Asian part is largely coterminous with the historic region of Troad in Anatolia. They are separated by the Dardanelles strait, connecting the Sea of Marmara and the Aegean Sea.

The archaeological site of Troy is found in Çanakkale province."

itu pasal la kami ke sini...nak tgk sendiri sejarah2 Troy...
persekitaran Canakkale - nilah kuda dlm movie Troy tu

Wednesday - 10 dec 2008
check out tp brg tgl kat hotel dulu..then trus naik bus ke tempat lagenda Troy...tempat ni kira mcm ala2 muzium lembah bujang la jugak..kubu lama troy yg ada beberapa generasi.....

info psl Troy

"Troy (Greek: Τροία, Troia, also Ἴλιον, Ilion; Latin: Trōia, Īlium;Hittite: Wilusa or Truwisa) is a legendary city and center of the Trojan War, as described in the Epic Cycle and especially in the Iliad, one of the two epic poems attributed to Homer. Trojan refers to the inhabitants and culture of Troy.

Today it is the name of an archaeological site, the traditional location of Homeric Troy, Turkish Truva, in Hisarlık in Anatolia, close to the seacoast in what is now Çanakkale province in northwest Turkey, southwest of the Dardanelles under Mount Ida.

A new city of Ilium was founded on the site in the reign of the Roman Emperor Augustus. It flourished until the establishment of Constantinople and declined gradually during the Byzantine era.

In 1865 an English archeologist, Frank Calvert, excavated for many years the site at Hisarlık, near Truva, where in 1870 a wealthy German businessman, Heinrich Schliemann, also began excavating in this area which he claimed to be the ancient city of Troy. Later excavations revealed several cities built in succession to each other. One of the earlier cities (Troy VII) is generally identified with Homeric Troy. While such an identity is disputed, the site has been successfully identified with the city called Wilusa in Hittite texts; Ilion (which goes back to earlier Wilion with a digamma) is thought to be the Greek rendition of that name."

Troy

2 jam kat situ then next is back to pekan Canakkale..
lepas lunch, kiteorg naik feri ke satu pulau yg bernama Eceabat...ada jugak la tempat2 besejarah kat sini esp during WW1 dulu....n aku rase..kiteorg ni kot the 1st malaysian yg jejak kaki ke sini hahahahaha...

info psl Eceabat

"Eceabat, formerly Maydos, is a town and district of Çanakkale Province in the Marmara region of Turkey, located on the eastern shore of the Gelibolu Peninsula, on the Dardanelles Strait. According to the 2000 census, population of the district is 9,929 of which 4,778 live in the town of Eceabat.[1][2] The district covers an area of 468 km2 (181 sq mi),[3] and the town lies at an elevation of 0 m (0 ft).

Eceabat is the nearest town to World War I- 1915 Gallipoli Campaign battlefields, cemeteries and memorials to the more than 120,000 soldiers fallen from Turkey, England, France, Australia and New Zealand."

xbanyak gambar pun kat sini...aku pun tak taw psl ape xminat amik gambar kat sini...maybe sbb dok tgk kubur jerk kot...hehehe...setel pusing2 pulau...balik smula ke canakkale...lpak2..dinner sambil tgu bus utk pulang ke istanbul...pejalanan ke istanbul is 6 jam..so mmg mlm tu bemalam dlm bus je ler...

thursday - 11 dec 2008
smpi istanbul, trus amik tram ke hotel..kami menginap di Hotel Legend, Sultanahmet...

details psl hotel ni...

Peykhane Caddesi No 16 Sultanahmet - ISTANBUL -TURKEY
Tel: +90 (212) 518 33 48 +90 (212) 518 33 49
Fax: +90 (212) 638 64 76
http://www.hotellegend.com/index.html

untungnya kat sini..check in time xstrict sgt..s long s ada booking n bilik 0...boleh cek in walaupun kul 7 pg...
aktiviti ari ni yg sepatutnya dilakukan...pergi cruise di bosphorus....kapal tu akan bwk jln2 ke laut Marmara dan melalui kawasan jambatan yg memisahkan antara eropah n asia....feri ni setengah ari jugakla bwk korang pusing...tp...aku xpergi pun...dok bantai tido jerk...hehehehe...aku rasa ada salah dua org ahli rombongan kami yg ke sana....ptg jz lepak2 n pusing kat grand bazaar dengan si cikgu jamil....walaupun bazar tutup tp kedai2 tepi jln still bukak...cikgu jamil banyak gak shopping t-shirt...

malam nyer...final aktiviti..kire last la ni kan...hehehe..aku dn kwn aku pergi tgk balley dance Sultana's...antara tempat balley dance yg glamer gak le...letaknya di bandar Taksim...masa ni la nak tgk awek2 turki menari dpan korang ..hehehe pakej ni berharga euro40 sorg termasukla pengangkutan dr hotel n dinner kat situ...dinnernyer pun kelas...uniknyer..setiap meja akan diletakkan bendera negara masing2 dgn bendera turki...kire megah gakla mlm tu sbb ada satu table bendera malaysia...hahahahaha...
the only malaysian in the house

yg lain2 byk bendera egypt, iraq, uk, pakistan etc...so sambil menjamu selera sambil tu la juga menikmati 'pemandangan' yg boleh thn indah gak la kan...heheh..show balley dance ni dlm 3 jam jugak la...jom kita tgk balley dance...

video

selain dari balley dance...ada gak ler show2 lain..antaranya camni...

video

gambar2 kenangan di Sultana's...

lepas abis show tu...kami naik lak satu kelab lg kat situ gak...n u knw ape ada kat kelab malam tu??...The Horse Show...pergh!!!..superb beb...cite lebih2 tak guna la kan....nak tahu kene gi sendri hahahahahaha...sorry...gambar n video xleh nak amik...

friday - 12 dec 2008
solat jumaat kat blue mosque..lunch..final shoping...cek out n trus ke epot
keseluruhannyer ..aku rase amat berbaloi....dr segi pengangkutan pun..korang tak rase susah sbb mcm2 jenis pengangkutan ada...
antara public transport kami naiki semasa di Turki

walaupun dr segi bahasa tu mgkn ada masalah skit itu tak jd halangan..dgn bahasa2 isyarat pun diorg akan paham gak....n lg satu..hotel2 pun harga tak mahal sgt....dlm euro40 satu mlm..siap bfast...n klu gi ngn kwn2..bleh la tongtong sbb hotel2 ni ada sediakan smpi 1 bilik 4 org pun ada n harga bkn ikut kepala tp ikut bilik..n overall...sume expenses masa kat sana...siap shoping..turkish dance n balley dance lg hehehe...aku abis dlm usd1000 gak la.....so klu korang xshoping..n xg tempa2 camtu..aku rase bwk usd500 pun cukup utk sorg....

till then....teshekkur ederem (thank you) dan gule-gule (bye-bye)