Monday 3 August 2009

resepi : mee kari

namastee...last week...tgh2 dok plan ape nak masak utk berbuka pose...tibe2 terpikir akan satu menu yg xceli bkn la peberet food aku pun....tp tah kenapa teringin plak nak makan mende alah ni...so aku start le survey rencah2nyer kat intenet..n jumpe la satu resepi buat mee kari...tp..dsebabkan kat sudan ni tersangatlah limited editionnya bahan2 yg ada...so aku otter la resepi td ikut resepi aku...walaupun xcukup bahan...hasilnya....pergh!! sehingga licin kuah dihirup cik kak oi...so..jom kite tgk bahan2nyer:

bahan2 kisar:
8 biji bawang merah - kat sini mana nak cari wei bawang merah kecik2 ni..so aku guna sebiji bawang besau...kira sama la sukatannyer tu hehehe
3 biji bawang putih

bahan2 lain:
3 sudu besau serbuk kari daging
2 sudu besau cili boh - aku dh blend siap2 dah...
sayur sawi sesuka ati kau la nak buh brapa byk...klu kau vegetarian..boh la banyak..opss...sawi ni dicelur...
cili padi begantung pada tahap kepedasan yg korang nak....
cili merah
bawang goreng - sendiri bikin ler....
santan serbuk sepeket - kat sudan ni pakai serbuk je ka yek...
300g daging/ayam..ikut korang la nak letak ayam ke daging ke campur ke kan..kang aku tulih letak daging ada org xleh makan daging plak huhuhuhu
air asam jawa semangkuk kecik - dlm 200ml kot..hahaha
minyak masak - klu xde camne nak numis...
garam secukup rasa....
last but not least...mee spagheti....sini mana nak cekau mee kuning sayang oi...

cara2nya??
letak la periuk yg sederhana besau nyer atas tungku api tu...n start le nyala api...klu yg pakai dapur arang tu aku rase 3 jam kemudian la kot br periuk nak panas...lpas tu ape lagi...tuang le minyak masak dlm periuk tu...agak2 la sukatannya...dlm 3 sudu besau pun dh ok dah..kang banyak2 kang kolestrol naik susah la plak den...bila minyak tu agak2 dh panas...tumis la bahan2 kisar td sampai naik bau....make sure api tu jgn bukak mcm nak bakau umah..kang hangit tumisan tu...dh naik bau skit...masukkan cili boh n serbuk kari tu..kasi taruk air skit supaya tak kering...n biar la kejap ...kasi cili boh n kari tu masak skit....

dh agak2 masak (warna dh tukau jd sikit gelap)..masukkan air asam jawa..daging/ayam dan juga 1/4 santan yg dibancuh tadi...biaukan daging/ayam empuk skit....sementara tgu daging/ayam tu empuk korang bleh la start potong cili padi dan cili merah tadi kecik2...pastu letak la atas meja hehehehe...pastu..bawang2 yg lebih2 tadi kau goreng la ...buat bawang goreng....bile daging/ayam dh agak empuk masukkan belen2 santan tadi...n kene main kacau2 la supaya santan xpecah minyak...pastu buh la garam secukup rasa....then angkat...dh siap utk di makan...

opss...lupa la plak...dlm2 korang dok masak kari tadi...rebus la spagheti tu...kasi lembut...pastu cuci ngn air...bukan ape;....nak kasi sejuk jerk...dan xbagi lembik...pastu...boleh la start melantak...rasenyer...pergh!!!insyaallah la...walaupun xcukup bahan2 lain seperit udang, kerang, tauhu, bebola ikan, kek ikan ..daun kesum...rasenyer tetap umphhh...sedap sesedap mata memandang hahahahaha....

xde plak gmbr nak attach sbb xsempat amik gambau...siap2 trus belasah sbb azan dh berbunyi hehehehehe....selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment